Nieuwsberichten

22 JAN 2018

Online gokken boomt...

gokken smartphone

Online gokken blijkt te boomen. Hoewel legaal zijn er voorlopig weinig spelregels. Er ligt een nieuw KB klaar, maar volgens verslavingsexperts is dit vooral op maat gesneden van de gokbedrijven. Onderstaand artikel bevat o.a. een getuigenis van een deelnemer aan het Gokhulp programma.

Lees het artikel van Erik Raspoet (Knack, 10 januari 2018) (pdf)

14 DEC 2017

Adviezen Belgische Hoge Gezondheidsraad

HGR gokstoornissen

De Belgische Hoge Gezondheidsraad formuleerde recent een aantal adviezen omtrent het voorkomen en aanpakken van gokproblemen.

Gokstoornis en behandeling

Gokproblemen en –stoornissen worden tegenwoordig eerder gezien als een (niet-middel gebonden) verslaving. Op individueel vlak treden er enerzijds neurobiologische veranderingen op die vergelijkbaar zijn met afhankelijkheid aan alcohol of andere drugs, en anderzijds gelijkaardige denkfouten en automatische gedachten.

Aan de hand van weten...

Lees het volledige artikel

15 NOV 2017

Meerderheid Belgen wil online bonussen verbieden

online gokbonussen verbieden

In een opmerkelijk artikel van het Nieuwsblad, bericht journalist Tom Le Bacq over een onderzoek bij 2000 Belgen naar hun mening over gokreclame. Volgens dit onderzoek gaan de voorgestelde wetswijzigingen niet ver genoeg. Het onderzoek vond plaats op vraag van de Gezinsbond en Test-Aankoop, en werd uitgevoerd door de Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor de Consumenten Organisaties (BV-OECO). Zowel niet-gokkers, recreatieve gokkers en intensieve spelers werden betrokken.

Dr...

Lees het volledige artikel

27 JUN 2017

Geens wil snel nieuwe Kansspelwet

wetgeving gokken

Volgens een bericht van persagentschap Belga wil Minister van Justitie Koen Geens nog voor het zomerreces 2017 zijn nieuwe Kansspelwet aan de regering voorleggen. Die wet moet de regels verstrengen inzake online reclame en online gokken, bingokasten in cafés en het aantal erkende gokkantoren. Heel wat burgemeesters vragen immers al langer een strengere Kansspelwet om de wildgroei aan wedkantoren in hun gemeentes en steden tegen te gaan.

Over het aan banden leggen van online gokreclame en m...

Lees het volledige artikel

06 MAA 2017

De jacht op gokverslaafden

gokwebsites

Knack journalist Jorik Leemans bracht aan het licht dat enkele voormalige hulpwebsites voor gokkers misbruikt worden. Het gaat om de websites van de 'Werkgroep Tegen Gokverslaving' en 'Stoppen met gokken'). In plaats van hulp krijgen bezoekers nu tips om beter blackjack te spelen of wordt er verwezen naar gokwebsites en (illegale) online bonussen...

De Kansspelcommissie startte met een onderzoek, na een tip van de politie. De oorspronkelijke eigenaar van de websites, die reeds enkele jaren...

Lees het volledige artikel

18 JAN 2017

Upgrade Gokhulp en onderzoek

gokhulp en top-gambling project

De voorbije twee jaar werd Gokhulp ruim meer dan 200.000 keer bezocht. De website heeft nu een upgrade gekregen met drie belangrijke vernieuwingen:

  • De website is 'responsive' gemaakt, waarmee ze zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van desktop, laptop, tablet of smartphone. Het kan voor de online gokker handig zijn te allen tijde de hulpsite te kunnen raadplegen, bijvoorbeeld om het 'noodplan' beschikbaar te hebben bij dreigende terugval.
  • Een derde luik, bestaande uit een onlin...

Lees het volledige artikel

28 JUN 2016

Wedden op sportwedstrijden verdriedubbeld

gokken op sport

Met 787 miljoen euro per jaar verwedden de Belgen al drie keer meer geld dan in 2011. Het EK voetbal is blijkbaar een festijn voor weddenschappen. Voornamelijk online en via smartphones.

Meer in dit artikel van De Tijd

28 JUN 2016

Sportwijs.be en Arne Nilis over gokken

sportwijs.be

CAD-Limburg lanceerde sportwijs.be, een website gericht op alcohol- en drugpreventie voor sporters en sportclubs. Er gaat ook aandacht naar het gokken op sportwedstrijden. Hier vind je video met Arne Nilis over zijn ervaringen met gokken:
Meer op www.sportwijs.be

12 JAN 2016

Open brief over gokreclame

gokreclame open brief

Op de website sociaal.net verscheen een opvallende getuigenis van student 'Tom', die geleidelijk een gokafhankelijkheid ontwikkelde. Het begon onschuldig met het wedden op voetbalwedstrijden, maar leidde uiteindelijk tot een schuldenberg van duizenden euros en een ontwricht leven.

De getuigenis bevat ook een pleidooi om de ongebreidelde reclame voor gokken te beperken en meer beschermende maatregelen te voorzien. Zoals het instellen van een duidelijke limiet wat inzetten betreft, vooral op...

Lees het volledige artikel

03 NOV 2015

70.000 valse gokaccounts gedetecteerd

valse gokaccounts

Een vals online gokaccount aanmaken bleek tot nu toe kinderspel. Binnenkort zal het voor de Kansspelcommissie echter technisch mogelijk worden om het rijksregisternummer ook effectief te laten koppelen aan de naam en het adres van de persoon die zich inschrijft. Vanaf begin volgend jaar zal het daarom niet meer mogelijk zijn om met een valse naam te registreren. Tot nu toe werden er reeds 70.000 valse gokaccounts gedecteerd.

Lees meer in dit artikel van de Morgen