Nieuwsberichten
Nieuwe regels online gokken
Dit artikel werd aangepast op 24/2/2020. De Raad van State heeft enkele bepalingen uit het koninklijk besluit van 25 oktober 2018 vernietigd 1. Deze tekst is aan deze arresten aangepast. Zowel tegen het koninklijk besluit zelf als tegen het openbaar standpunt van de Kansspelcommissie zijn nog procedures bij de Raad van State lopend.
1 RvS 6 februari 2020, nr. 246.998 en RvS 6 februari 2020, nr. 246.999.
Sinds juni 2019 is een Koninklijk Besluit van kracht dat de regels voor de online gokse...
Wijziging kansspelwet 2019
Gokken kan spannend zijn maar al spelend kunnen mensen ook in de problemen komen. De grens tussen recreatief-, risicovol- en problematisch gokken is immers erg dun. Een gokker heeft heel vaak zelf niet in de gaten dat er een probleem groeit. Daarnaast komen steeds meer Belgen op jongere leeftijd in contact met risicovolle, legale kansspelen. Dit verhoogt het risico op gokproblemen in hoge mate.
Aanpassingen van de wetgeving drongen zich op. Op 4 april 2019 keurde het parlement een aantal m...
Memorandum gokken en gokproblemen
De Gezinsbond, CAD Limburg en VAD uitten in de zomer van 2018 hun gezamenlijke bezorgdheid over gokken en gokproblemen. Toen bleek dat deze bezorgdheid breed werd gedragen over diverse sectoren heen, gingen we in debat om een gezamenlijke visie uit te werken. Het resultaat is dit memorandum
Vier pijlers zijn belangrijk in de preventie en bij een integrale aanpak van gokproblemen en vullen elkaar aan: regels en afspraken, zorg en begeleiding, informatie en sensibilisering (educatie) en omge...
Wereldkampioenschap! Ben jij fan van verliezen?
Het Wereldkampioenschap komt eraan en de publiciteitsstorm om te gokken ook. De kans is groot dat vele jongeren in aanraking komen met verleidelijke online sportweddenschappen. Spelers met gokgerelateerde stoornissen wagen hun eerste gok op de gemiddelde leeftijd van ongeveer 20 jaar. Dat is 5 jaar eerder dan de niet-problematische spelers. Om deze kwetsbare spelers te beschermen, neemt de Kansspelcommissie als toezichthouder op de kansspelen het voortouw en lanceert ze een ludieke preventi...
Online gokken boomt...
Online gokken blijkt te boomen. Hoewel legaal zijn er voorlopig weinig spelregels. Er ligt een nieuw KB klaar, maar volgens verslavingsexperts is dit vooral op maat gesneden van de gokbedrijven. Onderstaand artikel bevat o.a. een getuigenis van een deelnemer aan het Gokhulp programma.
Lees het artikel van Erik Raspoet (Knack, 10 januari 2018) (pdf)
Adviezen Belgische Hoge Gezondheidsraad
De Belgische Hoge Gezondheidsraad formuleerde recent een aantal adviezen omtrent het voorkomen en aanpakken van gokproblemen.
Gokstoornis en behandeling
Gokproblemen en –stoornissen worden tegenwoordig eerder gezien als een (niet-middel gebonden) verslaving. Op individueel vlak treden er enerzijds neurobiologische veranderingen op die vergelijkbaar zijn met afhankelijkheid aan alcohol of andere drugs, en anderzijds gelijkaardige denkfouten en automatische gedachten.
Aan de hand van weten...
Meerderheid Belgen wil online bonussen verbieden
In een opmerkelijk artikel van het Nieuwsblad, bericht journalist Tom Le Bacq over een onderzoek bij 2000 Belgen naar hun mening over gokreclame. Volgens dit onderzoek gaan de voorgestelde wetswijzigingen niet ver genoeg. Het onderzoek vond plaats op vraag van de Gezinsbond en Test-Aankoop, en werd uitgevoerd door de Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor de Consumenten Organisaties (BV-OECO). Zowel niet-gokkers, recreatieve gokkers en intensieve spelers werden betrokken.
Dr...
Geens wil snel nieuwe Kansspelwet
Volgens een bericht van persagentschap Belga wil Minister van Justitie Koen Geens nog voor het zomerreces 2017 zijn nieuwe Kansspelwet aan de regering voorleggen. Die wet moet de regels verstrengen inzake online reclame en online gokken, bingokasten in cafés en het aantal erkende gokkantoren. Heel wat burgemeesters vragen immers al langer een strengere Kansspelwet om de wildgroei aan wedkantoren in hun gemeentes en steden tegen te gaan.
Over het aan banden leggen van online gokreclame en m...
De jacht op gokverslaafden
Knack journalist Jorik Leemans bracht aan het licht dat enkele voormalige hulpwebsites voor gokkers misbruikt worden. Het gaat om de websites van de 'Werkgroep Tegen Gokverslaving' en 'Stoppen met gokken'). In plaats van hulp krijgen bezoekers nu tips om beter blackjack te spelen of wordt er verwezen naar gokwebsites en (illegale) online bonussen...
De Kansspelcommissie startte met een onderzoek, na een tip van de politie. De oorspronkelijke eigenaar van de websites, die reeds enkele jaren...
Upgrade Gokhulp en onderzoek
De voorbije twee jaar werd Gokhulp ruim meer dan 200.000 keer bezocht. De website heeft nu een upgrade gekregen met drie belangrijke vernieuwingen:
- De website is 'responsive' gemaakt, waarmee ze zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van desktop, laptop, tablet of smartphone. Het kan voor de online gokker handig zijn te allen tijde de hulpsite te kunnen raadplegen, bijvoorbeeld om het 'noodplan' beschikbaar te hebben bij dreigende terugval.
- Een derde luik, bestaande uit een onlin...