Waarom gokken we?

Als je gokt zet je geld in bij wijze van spel. Bij dat spel heb je de kans om geld te winnen, of te verliezen... Vandaar dat we het in dit verband zullen hebben over ‘kansspelen’. De uitslag van een kansspel wordt bepaald door het toeval of het lot. Dit in tegenstelling tot 'behendigheidsspelen', waarbij de uitkomst voor een groot gedeelte beïnvloed kan worden door technische vaardigheid en oefening.
Meer over de soorten kansspelen

gokken en kansspelen

Het plezier en de 'kick'

De kans om te winnen of te verliezen roept allerlei emoties op. Hoe meer er op het spel staat, hoe spannender voor de speler. Gokken kan buitengewoon spannend en opwindend zijn. Zó spannend dat je alles om je heen vergeet en in een roes of trance geraakt.

Iedere gokker speelt om te winnen. Winnen geeft euforie door prikkeling van het beloningssysteem in onze hersenen. En in onze competitieve maatschappij wordt iedereen ook graag gezien als ‘winnaar’.

Economische of financiële redenen

Als je gelooft in buitengewoon veel meeval, kan gokken als een manier gezien worden om gemakkelijk geld te verdienen. Maar weet dat gokken een vrijetijdsactiviteit is die geld kost, zoals een festival bijwonen, op restaurant gaan, enzovoort. Indien je dit niet zo ziet riskeer je verliezen te willen terug winnen.

Bij sommige spelen, de lotto bijvoorbeeld, blijkt het dromen over mogelijke rijkdom dikwijls belangrijker dan het spelen zelf.

Om erbij te horen

In sommige milieus wordt er meer gegokt dan in andere. Wil je aansluiting krijgen bij een dergelijke groep, dan zal je mee moeten spelen. Zo willen sommigen deel uitmaken van de 'beau monde' in de luxecasino's.

In sommige culturen, bijvoorbeeld in China of bepaalde streken in Afrika, is gokken volledig met de dagdagelijkse cultuur verstrengeld. Kinderen groeien op in deze cultuur en nemen het gedrag van hun ouders over.

Andere redenen

Naarmate je meer verslingerd geraakt aan het spelen kan gokken ook bijkomende functies krijgen.

  • Het kan je een zekere identiteit en status bezorgen. Iemand die vaak en veel speelt voelt zich dikwijls 'verheven' boven de amateurs die niet echt doorgaan.
  • Het kan ook een manier worden om met problemen om te gaan of om onlustgevoelens te verdrijven, een 'vlucht uit de werkelijkheid'. Dikwijls kan er op deze manier een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij spelers hun toenemend verlies willen compenseren door grotere inzetten.
  • Overmatige en verslaafde spelers gaan meestal allerlei 'systemen' bedenken om winst te voorspellen. Denkfouten en 'magisch denken' geven spelers de illusie dat ze controle kunnen hebben over het spel. Of ze gaan ervan uit dat ze eens 'een grote slag zullen slaan' die hen definitief rijkdom zal brengen.
  • Zwaar verslaafde spelers gaan ook gokken om 'ontwenningsverschijnselen' tegen te gaan. Het veelvuldige verlies kan immers angst, depressie, onrust en een laag zelfbeeld teweeg brengen. Tijdens de opwinding van het gokken verdwijnt dit allemaal naar de achtergrond.

Meer info