Informatie voor kinderen

Als een van je ouders veel te veel gokt, dan kan jij daar ook mee te maken krijgen. Misschien mis je die ouder wel zoals hij of zij vroeger was. Of je merkt dat geldproblemen ontstaan. Of dat er een gespannen sfeer in huis hangt of dat je ouders dikwijls ruzie maken. Je maakt je zorgen of je bent boos en verdrietig. Je kan je ook behoorlijk alleen voelen. Graag zou je iets willen doen.

Mogelijk verloopt je jeugd anders dan je zou willen. Of misschien ben je ondertussen al volwassen geworden, maar maak je je toch nog zorgen of heb je nog steeds last van de situatie.

Waar kan je last van krijgen?

kinderen van gokkers

 • Je krijgt minder aandacht , je wordt meer aan je lot overgelaten.
 • Je voelt misschien de gevolgen van geldproblemen in het gezin. Voor sommige dingen die vroeger wel konden is er plots geen geld meer.
 • Er kunnen veel ruzies zijn tussen je ouders, naar aanleiding van de gokproblemen. Het is mogelijk dat je in deze ruzies betrokken wordt en zelfs dat je 'partij moet kiezen'.
 • Je kan je schamen over je ouders. Daarom is het mogelijk dat je liever geen vrienden mee naar huis neemt.
 • Je kan last krijgen van dubbelzinnige gevoelens . Enerzijds kan je kwaad of verdrietig zijn, anderzijds kan je de ouder die een probleem heeft toch 'graag zien' en deze niet willen 'verraden'. Je wil helpen, maar dikwijls haalt het niets uit.

Gelukkig kan de andere ouder vaak veel goed maken.

Wat kan je doen en wat doe je beter niet?

kinderen van gokkers

 • Je hoeft je niet steeds af te vragen of jij enige schuld hebt aan de problemen van vader of moeder. Zelfs al zouden ze dat zelf beweren. Degene die gokt (en misschien ook nog veel drinkt of drugs gebruikt) is daar verantwoordelijk voor, jij niet!
 • Je kan een ouder niet helpen om te stoppen met gokken. Dus steek niet te veel energie in hen te laten stoppen. Je vader of moeder zal dat zelf moeten doen.
 • Probeer zeker om voor jezelf te zorgen en aan jezelf te denken. Blijf de dingen doen die je graag doet, sluit je niet op.
 • Als je vindt dat er te weinig aandacht voor jou is of wanneer je veel last hebt van de problemen thuis, probeer daar dan over te praten met de ouder die niet gokt . Deze ouder is soms zoveel bezig met de problemen van zijn of haar partner, dat de kinderen wat 'vergeten' worden. Meestal is dat niet de bedoeling, maar gebeurt het zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Laat je horen!
 • Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer over de moeilijkheden thuis te praten met iemand die je vertrouwt . Dit betekent niet dat je je ouders verraadt, het betekent dat je voor jezelf zorgt. Je kan een volwassene kiezen die je misschien kan helpen om met je ouders te praten. Bijvoorbeeld een grootouder, een oom of tante, een oudere broer of zus, enzovoort.
 • Als het mogelijk is en wanneer ze er voor open staan, dan mag je aan je ouders vertellen waar je het moeilijk mee hebt en hoe je je voelt.

Meer informatie en hulp

hulp voor kinderen van gokkers

 • Als je vragen hebt of je verhaal kwijt wil dan kan je altijd chatten of telefoneren met AWEL (de vroegere Kinder- Jongerentelefoon). Op hun website kan je ook gebruik maken van een forum.
  www.awel.be
  Er komt geen vermelding in de geschiedenis van de internetbrowser en het telefoonnummer wordt ook niet vermeld op de telefoonrekening. Je kan dus echt volledig anoniem chatten of bellen.
 • Je kan beroep doen op een JAC (Jongeren Advies Centrum, voor jongeren tussen 12 en 25 jaar). Op hun website vind je informatie en je kan ook anoniem met hen chatten.
  www.jac.be
 • Familieplatform.be is een website waar kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van ouders met alcohol- of drugproblemen informatie en bruikbare tips kunnen vinden.
  www.familieplatform.be
 • Mensen die veel gokken drinken soms ook te veel of gebruiken andere drugs. Dus misschien heb je wel iets aan het boekje: "Als je ouder drinkt" of aan "Als je ouder drugs gebruikt" . Concrete tips, doe-opdrachten en antwoorden op vaak gestelde vragen. Je krijgt op een duidelijke en frisse manier antwoord op vragen als: 'Hoe ga ik om met mijn gevoelens?' en 'Krijg ik later ook problemen met verslaving?'.
  Bekijk of download het info-boekje "Als je ouder drinkt" (pdf)
  Bekijk of download het info-boekje "Als je ouder drugs gebruikt" (pdf) voor + 14-jarigen
 • Je kan ook terecht bij De DrugLijn of tel: 078/15.10.20. Naast alcohol en drugs weten ze ook heel wat over gokken. Je kan er (anoniem) al je vragen stellen.
 • Op andere momenten kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer: 106 (alle dagen, dag en nacht).
  Ook via chat .
 • Op sommige scholen kan je beroep doen op een vertrouwensleerkracht (soms 'groene leerkracht' genoemd) of op een leerlingenbegeleider.
 • Je kan je ook richten naar het Centrum voor Leerlingen Begeleiding (CLB) dat verbonden is met je school. Zij zullen je vragen vertrouwelijk behandelen. Je kan ook anoniem chatten met een CLB medewerker.
 • Op www.jongerengids.be vind je veel informatie voor jongeren over alle mogelijke onderwerpen, opgesplitst in leeftijdscategorieën '5-11 jaar', '12-15 jaar en '16+'.