Info voor professionelen
De online begeleiding bij Gokhulp bestaat uit een gestructureerd programma gecombineerd met persoonlijke begeleiding door een professionele hulpverlener. Er is mogelijkheid tot wekelijks contact via chat, gedurende een 3-tal maanden (of 12 sessies).
Over het programma
- Deze online begeleiding kan niet gecombineerd worden met andere vormen van intensieve psychosociale begeleiding of therapie. Wanneer de deelnemer ergens anders in begeleiding of therapie is, dan wordt deze best onderbroken tijdens de duur van de online begeleiding. Bij twijfel kan aan de deelnemer gevraagd worden of er overleg mag zijn tussen de hulpverlener van Gokhulp en de andere hulpverlener.
- Het programma is gebaseerd op elementen uit de cognitieve gedragstherapie, motivationele gespreksvoering en ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Er wordt gebruik gemaakt van psycho-educatie, zelfcontrole technieken, cognitieve herstructurering, exposure-technieken en hervalpreventie.
- Er wordt vooral in het hier-en-nu gewerkt aan de hand van oefeningen en psycho-educatie.
- Deelnemers bepalen zelf hun doelstellingen wat hun gokgedrag betreft. Tijdens het programma worden ze aangemoedigd om dit ook op een realistische wijze te evalueren.
- Elke deelnemer krijgt een persoonlijke hulpverlener toegewezen. Elke week is er een persoonlijk contact mogelijk via internet (chat of beeldbellen).
- Van deelnemers wordt verwacht dat ze verantwoordelijkheid willen en kunnen opnemen voor het volgen van het programma. Deelnemers kunnen van thuis uit werken en bepalen grotendeels zelf hun tijdsindeling. Ze zullen dagelijks wat tijd moeten investeren, variërend tussen 5 en 20 minuten per dag.
- Deelnemers kunnen door hun hulpverlener geadviseerd worden om contact te nemen met hun huisarts voor lichamelijk onderzoek en/of medicamenteuze ondersteuning.
- Het programma duurt een 3-tal maanden en is kosteloos voor de deelnemers.
Wie zijn de hulpverleners?
- De hulpverleners zijn psychologen en psychotherapeuten die werkzaam zijn in de reguliere verslavingszorg.
- Er vindt regelmatig overleg plaats binnen het team.
Wie heeft toegang tot de gegevens?
De beveiliging van deze online hulpverlening gebeurt via SSL, waarbij alle uitwisselingen 'versleuteld' worden. Enkel de deelnemer en de persoonlijke hulpverlener hebben toegang tot de gegevens.
Het hulpverleningsteam is hierbij gebonden aan een strikt beroepsgeheim.
Waar kan je terecht voor hulp of advies (België)?
- Je kan anoniem beroep doen op De DrugLijn. Hoewel de naam het misschien niet doet vermoeden biedt deze hulplijn ook een service voor mensen met gokproblemen of voor mensen uit hun omgeving (partners, ouders, kinderen, enz.).
Je kan contact opnemen met De Druglijn via telefoon, mail, chat of Skype: klik hier - Je kan steeds terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN: 0800/35.777. Het nummer is 24/7 bereikbaar.
- Kansspelcommissie: 'bescherming van de speler'
- Op zoek naar hulp in je omgeving? Raadpleeg de verwijsgids van de VAD
- Tele-Onthaal 24u/24u bereikbaar om een luisterend oor te bieden op het nummer 106. Of via chat op hun website www.tele-onthaal.be.
Waar kan je terecht voor hulp of advies (Nederland)?
- Stichting Korrelatie: voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners. Via telefoon, mail of chat.
- Sensoor: wordt bemenst door getrainde vrijwilligers. 24/7 bereikbaar via telefoon, mail of chat.
- Verslaafd aan jou: specifiek gericht op partners en familieleden. Forum en chat.
- Voor hulp in je omgeving: sociale kaart Nederland