Tips bij gokvalkuilen

gokvalkuilen

 • 1. Bijna iedereen die in de problemen kwam met gokken, had in het begin ‘geluk’ en won ooit een mooi bedrag.
  Als speler is het heel normaal winst beter/liever te onthouden dan verlies. Bij een (big) win zal, door ‘beschikbaarheidsheuristiek’, dit gemakkelijker terug uit het geheugen te halen zijn. Men schat dan de kans om opnieuw te kunnen winnen onrealistisch hoog in. Een snelle geheugenroute die ontstond of ‘bias’ in het denken die je dus beter corrigeert. Om het hoofd koel te houden doe je beter ook niet aan live betting, doordat dit snel kan gaan hebben je hersenen helemaal niet de kans verliesbeurten goed te registreren.
 • 2. Wanneer je ‘beloond’ wordt omdat je steeds meer geld besteedt op een goksite, sta je best even stil bij het aanlokkelijke hiervan.
  Het kan goed aanvoelen om als VIP behandeld te worden of extra geschenken te krijgen.. best ga je dan even na hoeveel geld je eerst hebt moeten spenderen alvorens je ‘loyaliteit’ beloond wordt met extra bonusgeld of andere geschenken. Uiteindelijk betaal jijzelf alles dubbel en dik en misschien verkies je dan liever andere activiteiten/zaken voor je geld?
 • 3. Zoals je hele bibliotheken kan vullen met boeken over ‘systemen’ om met Roulette of Black Jack te winnen, is het zeker niet anders met weddenschappen.
  Het ruime aanbod aan statistieken, influencers die weddenschappen op sociale media promoten of ‘deskundigen die voorspellingen doen’ : het is een vorm van reclame om jou meer te doen inzetten.
 • 4. Met online gokken is er de mogelijkheid 24/7 te gokken en kan je je steeds meer afzonderen.
  Door de spanning van online kansspelen/weddenschappen herhaaldelijk op te zoeken, dreig je belangrijke contacten of andere interessevelden uit het oog te verliezen. Blijf zeker ook in die zaken investeren en houd contact met wat jij écht waardevol vindt!
 • 5. ‘Bijna gewonnen’ zal je doen denken dat het mogelijk is te winnen en/of jou het gevoel geven van ‘ben er bijna’.
  Ervaringen leren dat je nu en dan wint maar vaker verliest. Let op te gaan denken dat je grote slag korter bij komt : de kans op nog meer verlies is realistischer. Zeker bij combi-bets zullen er meer ‘bijna-win’- ervaringen zijn.
 • 6. Natuurlijk win je graag. Dit kan jou doen nadenken over hoe je je kansen kan verhogen.
  Zo ontstaan bijgeloof en niet-helpende gedachten.. Hopen te winnen, willen winnen of geld ‘nodig hebben’ zullen je kansen echter niet verhogen.
 • 7. Is het niet contradictorisch te denken juiste voorspellingen te kunnen doen en toch vol spanning het wedstrijdverloop te willen volgen?
  Ben je dan toch niet 100% zeker? Terecht, er is nooit 100% zekerheid, zet er dus maar geen geld op in dat je liever niet kwijt bent. Je zal een vast maandinkomen ook niet willen laten afhangen van één draai aan de roulette wellicht?
 • 8. Gok geen geld dat je eigenlijk niet kan missen. Gokken is bedoeld als amusement.
  Zoals andere vormen van amusement: concert, festival, toneel, een etentje, uitgaan, bioskoop, weekendje weg, vakantie, .. : het kost je geld!
 • 9. Gok nooit om verlies goed te maken.
  Accepteer je verlies: je kocht een kans en diezelfde kans krijg je nooit meer terug. Je gaat je geld van een matchticket ook niet terugvragen als je team verliest hé.
 • 10. Sport krijgt best een plaats in je leven maar laat sportweddenschappen jouw leven niet bepalen!
  Zorg ervoor dat je in beweging komt en je totale schermtijd op een dag beperkt blijft. 30 tot 45 minuten actief bewegen per dag is goed voor lichaam en geest. Te veel gokken heeft invloed op de kwaliteit van je slaap. Probeer hier bewust van te worden en aandacht te geven aan een goede slaaphygiëne. Daag jezelf uit om op een gezonde wijze te ontspannen ipv te gokken.

Stel je je vragen bij je gokgedrag: doe de zelftest op https://gokhulp.be/gokken-zelftest

Toegangsverbod aanvragen? Je kan een formulier downloaden om je aanvraag te doen. Dit formulier moet naar de Kansspelcommissie opgestuurd worden, vergezeld van een kopie van je paspoort.
Download formulier:  pdf

Via de kansspelcommissie kan je jezelf eveneens de toegang tot goksites laten ontzeggen.