Wat betekent: 'speel met mate' en 'stop op tijd'?

Een gokstoornis of problemen door gokken ontstaan ‘al spelend’ of ‘al weddend’. Personen in herstel vertellen dat ze het niet in de gaten hadden wanneer ze afgleden van recreatief- naar risico- of problematisch gokken. Doordat het een spannende activiteit is, riskeer je er helemaal in meegesleept te worden en je dromen voor werkelijkheid te gaan nemen.

Er kunnen verschillende fases onderscheiden worden in dit proces. Mensen gokken ook om diverse redenen. Willen winnen staat centraal maar bijvoorbeeld ook om de tijd te doden. Soms ook als ‘zelfmedicatie’, ‘troost’ of ‘kick’, hierbij is het gevaar op controleverlies groter.

Wanneer speel je beter helemaal niet?

wanneer niet gokken

 • Wanneer je (recent) een ernstig belastende ervaring meemaakte;
 • Wanneer je emotioneel kwetsbaar bent. Bijvoorbeeld wanneer je sombere gevoelens hebt of angstig bent. Hoe gek ook, gokken kan een vals gevoel van veiligheid, zelfzekerheid of rust geven;
 • Wanneer je impulsief van aard bent;
 • Wanneer je onder invloed van alcohol/middelen bent;
 • Wanneer je een bipolaire stoornis hebt;
 • Wanneer je anti-Parkinson medicatie neemt. De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine (een chemische stof in de hersenen). Een behandeling met dopamineagonisten heeft de neiging om de gevoeligheid voor genot te verhogen. Vooral voor jonge parkinsonpatiënten (onder de 50 jaar) kan dit de poort naar gedragsverslavingen open zetten;
 • Wanneer je al problemen gehad hebt met alcohol, drugs of gokken;
 • Gok niet met geld dat je eigenlijk niet kan missen. Gokken is bedoeld als amusement. Zoals andere vormen van amusement: concert, festival, toneel, een etentje, uitgaan, bioskoop, weekendje weg, vakantie, .. : het kost je geld! ;
 • Gok niet om verlies goed te maken. Hoe meer je je verlies najaagt, hoe meer je zal verliezen;
 • Wie jonger dan 24 jaar is, gokt best niet of zeker niet frequent. Hersenen groeien nog door tot 24 jaar. Emotie, logica en besluitvorming zijn dus nog niet volledig gevormd. Hoe jonger men geregeld gokt, hoe hoger het risico op ernstige problemen later.

‘Speel met mate’: hoe doe je dat?

speel met mate

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op 5 mensen die wedden risico loopt op gokproblemen, bij gokautomaten is dit zelfs 1 op 4. Preventief is het dus verstandig om helemaal niet te gokken, zeker wanneer je slecht in je vel zit, je impulsief van aard bent of verslavingsgevoelig bent.

Voor wie toch wil wedden/gokken: Er is (nog) geen officiële algemene WHO-norm of -richtlijn zoals bij alcohol. Wel zijn er onderzoeken die erop wijzen best nooit meer dan 5% van je netto maandinkomen aan gokken te spenderen. En ‘spenderen’ kan je best interpreteren als ‘op het spel zetten’. Want garanties heb je natuurlijk nooit, ga er dus vanuit dat je je inzet kwijt kan zijn.

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat bij wie gokt er geen of weinig gokgerelateerde problemen zijn als er 5% van netto maandinkomen aan gespendeerd wordt. Wie gemiddeld 12% van het netto maandinkomen spendeert kent al enige problemen. De zwaarst verslaafden spenderen zelfs gemiddeld 42% van hun maandinkomen aan kansspelen en/of weddenschappen.

Ook stelden onderzoekers vast dat een stijging van 10% in absolute gokuitgaven geassocieerd is met een toename van het gebruik van flitskredieten/leningen met 51,5% en de kans op het missen van een hypotheekbetaling stijgt zelfs met 97,5%. De onderzoekers zagen ook dat wie 30% van het maandinkomen aan gokbedrijven doorstort, één derde meer risico heeft binnen de 5 jaar te overlijden dan mensen die niet gokken! Niet enkel maakt men schulden of komt men in de problemen met afbetalingen. Ook is er dus een rechtstreeks verband gevonden tussen gokken en gezondheidsproblemen. Wie in verhouding veel geld aan kansspelen geeft, zal minder gezond eten, meer stress ervaren, minder ontspannen, tandarts- en doktersbezoeken uitstellen enz...

Wil je wedden: besteed er dan niet meer dan 1% van je maandinkomen aan.
Bijvoorbeeld:

 • €1000 inkomen = max. €10/maand,
 • €1500 inkomen = max. €15/maand,
 • >enz...

Naast maximaal 1% van je maandinkomen aan gokken te besteden, zegt een wetenschappelijk onderzochte richtlijn eveneens om niet meer dan 1 keer per week te gokken en ook niet meer dan 2 verschillende kansspelen te doen.

Via de meeste goksites kan je je limiet vooraf instellen: maak hier gebruik van en blijf bij je eerste rationele beslissing, ook bij verlies.

Sporters zijn extra kwetsbaar

Sporters kunnen extra kwetsbaar zijn voor weddenschappen. De spanning, het winnen en verliezen vindt je zowel in een wedstrijd als bij een weddenschap. Maar ook denken veel van de sport te kennen verhoogt het risico meer in te zetten. Mensen uit sportclubs spelen 5x vaker op sportweddenschappen … en gokken meer dan 10x vaker op een risicovolle manier.
Lees ook: https://gokhulp.be/nieuws/wie-sport-die-wedt-54 .