Online begeleiding demo
Inleiding
Minderen met gokken of volledig stoppen?
De keuze is volledig aan jou. Het programma zal je helpen bij het maken van deze keuze en zal je ook helpen om meer zelfcontrole te krijgen over je gokgedrag.
Je beslist zelf welk doel je wilt bereiken en je kan dit doel aanpassen naarmate het programma vordert.
Klik op de knoppen om een overzicht te zien van het programma en hoe het verloopt.
Aanmelding
Tijdens de aanmelding zal er aan de hand van een aantal vragen dieper ingegaan worden op jouw persoonlijke situatie. Je persoonlijke hulpverlener zal zich op die manier een beeld kunnen vormen over jou en over jouw redenen tot aanmelding.
De vragen die je moet beantwoorden hebben te maken met je gokgedrag, de problemen die je hierbij ondervindt en je persoonlijke levensomstandigheden.
Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel toegankelijk voor je persoonlijke hulpverlener.
Begeleiding via chat
Tijdens de volledige duur van het programma kan je beroep doen op een persoonlijke hulpverlener. Je kan wekelijks contact hebben via 1-tot-1 chat. Tussen deze gesprekken door kan je beveiligde berichten uitwisselen via de website.
Je hulpverlener zal je niet voorschrijven wat je moet doen, maar zal je wel bijstaan en advies geven. O.a. bij het maken van doelstellingen en het evalueren van je vorderingen.
Gokdagboek
In het gokdagboek zal je dagelijks kunnen noteren wat van belang is bij je gokgedrag. Je zal er zo bij kunnen stilstaan welke omstandigheden met gokken samenhangen, en wat jouw kan helpen om dit onder controle te krijgen.
Het bijhouden van een gokdagboek kan confronterend zijn, maar het zal je helpen meer zicht op jezelf te krijgen. Het bijhouden van een gokdagboek kan ook een rol spelen in het versterken van je zelfcontrole.
Het doel is immers niet enkel om te minderen of te stoppen met gokken, maar ook om je leven terug in handen te nemen en... er meer plezier aan te beleven.
Oefeningen
Het programma bevat naast het gokdagboek nog een aantal oefeningen. Er zal o.a. gevraagd worden om: de voor- en nadelen van gokken na te gaan, concrete doelstellingen te formuleren, te achterhalen wat jouw risicosituaties zijn en stappen te ondernemen om met die situaties om te gaan. Verder zal ook gevraagd worden om op voorhand rekening te houden met mogelijke terugval.
Het is van belang dat je stappen zet om je doel te bereiken. Er is geen garantie dat dit zal lukken, maar wanneer je vastbesloten bent om je gedrag te veranderen en er ook iets voor wil doen, dan maak je een goede kans.
Resultaten
Je zal aan de hand van grafieken en tabellen je eigen evolutie kunnen volgen.
Je zal die ook regelmatig samen met je hulpverlener kunnen bespreken, waardoor je kan bijsturen wannneer dat nodig zou zijn.
Forum voor deelnemers
Je kan (anoniem) contact onderhouden met andere deelnemers van het programma, via een afgeschermd forum. Op die manier kan je ervaringen uitwisselen, raad vragen en gesteund worden door anderen die ook iets aan hun gokgedrag willen veranderen.
Het zal er je bewust van maken dat je er niet alleen voor staat en dat je geen uitzondering bent.
Afsluiting
Wanneer de (maximaal) 12 weken dat het programma duurt bijna voorbij zijn, dan zal je samen met je hulpverlener kunnen evalueren. Waar sta je en wat moet er eventueel verder ondernomen worden om de ingeslagen weg verder te zetten?
Je zal alleszins ook na beëindiging van het programma verder toegang hebben tot al je gegevens en het forum.
We wensen je veel succes toe!
Waar kan je terecht voor hulp of advies (België)?
- Je kan anoniem beroep doen op De DrugLijn. Hoewel de naam het misschien niet doet vermoeden biedt deze hulplijn ook een service voor mensen met gokproblemen of voor mensen uit hun omgeving (partners, ouders, kinderen, enz.).
Je kan contact opnemen met De Druglijn via telefoon, mail, chat of Skype: klik hier - Je kan steeds terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN: 0800/35.777. Het nummer is 24/7 bereikbaar.
- Kansspelcommissie: 'bescherming van de speler'
- Op zoek naar hulp in je omgeving? Raadpleeg de verwijsgids van de VAD
- Tele-Onthaal 24u/24u bereikbaar om een luisterend oor te bieden op het nummer 106. Of via chat op hun website www.tele-onthaal.be.
Waar kan je terecht voor hulp of advies (Nederland)?
- Stichting Korrelatie: voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners. Via telefoon, mail of chat.
- Sensoor: wordt bemenst door getrainde vrijwilligers. 24/7 bereikbaar via telefoon, mail of chat.
- Verslaafd aan jou: specifiek gericht op partners en familieleden. Forum en chat.
- Voor hulp in je omgeving: sociale kaart Nederland