Hoe werkt het?

Hartelijk dank voor je interesse in de online begeleiding bij gokproblemen. Voordat je besluit of je aan deze begeleiding wil deelnemen, is het belangrijk dat je weet wat het precies inhoudt.

In sommige gevallen kan een individuele begeleiding bij een CGG ook gecombineerd worden met het online programma van Gokhulp. In dat geval hoef je jezelf NIET aan te melden via deze website. De CGG hulpverlener zal dan voor jou een account aanmaken en je toegang geven tot het programma.

hoe werkt gokhulp

Hoe verloopt een begeleiding?

De online begeleiding bij gokproblemen bestaat uit een programma met informatie en opdrachten. Als deelnemer bepaal je zelf welk doel je wilt bereiken. Je krijgt een persoonlijke hulpverlener toegewezen, met mogelijkheid tot wekelijks contact via internet.

Door de oefeningen wordt je gestimuleerd om je zelfcontrole te vergroten en je leven terug in handen te nemen. Zo wordt o.a. gevraagd om:

  • een gokdagboek bij te houden,
  • voor- en nadelen van gokken te overwegen,
  • na te gaan wat je écht belangrijk vindt in je leven,
  • zelf je doelstellingen te formuleren wat gokken betreft,
  • je 'risicosituaties' op te sporen, en te onderzoeken hoe je die zal aanpakken.

Je krijgt een vaste hulpverlener toegewezen. Elke week is er een persoonlijk contact mogelijk via 'chat'. Je hoeft geen ervaring te hebben met chatten. Tussendoor kunnen deelnemer en hulpverlener online berichten uitwisselen via de website.

Verder kan je (anoniem) met andere deelnemers contact hebben via een afgeschermd forum. Dit forum is enkel toegankelijk voor deelnemers aan het programma.

Bekijk een demo van het Gokhulp programma

Voor wie?

Het programma is voor jou bedoeld als je de indruk hebt dat kansspelen en gokken te veel van je leven bepalen. Mogelijk gok je te veel of te vaak, ofwel vind je dat je er te veel geld en tijd aan spendeert, of zelfs dat het gokken je leven domineert. Kortom, je voelt je niet vrij meer. Mogelijk heb je al geprobeerd om te minderen of te stoppen, maar lukte dat niet tot nu toe.

Het programma kan ook voor jou geschikt zijn als je al effectief geminderd of gestopt bent, maar vreest terug (meer) te gaan gokken.

Kan ik anoniem blijven?

Ja, je hoeft geen naam of adres op te geven.

Het wordt aangeraden een werkend e-mailadres in te vullen omdat je dan meldingen van nieuwe berichten en herinneringsberichten in je mailbox kan ontvangen. Deze meldingen bevatten geen persoonlijke informatie, maar bevatten enkel een link om in te loggen. Om de meldingen te ontvangen kan je ook een anoniem gmail- of hotmailadres aanmaken.

Hoe meld ik mij aan?

Ga naar de pagina registreren. De aanmelding verloopt in enkele stappen: algemene gegevens, vragen rond je gokken, vragen rond je gezondheid en vragen rond de online begeleiding. De antwoorden die je invult geven je persoonlijke hulpverlener een beeld van jouw situatie.

De volledige aanmelding zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen.

Na het beëindigen van de aanmelding krijg je automatisch toegang tot het programma. Je persoonlijke hulpverlener zal binnen 3 werkdagen contact opnemen via de website om een eerste afspraak te maken.

Wat wordt er van mij verwacht?

  • Dat je als deelnemer verantwoordelijkheid neemt voor het volgen van het programma. Je beslist zelf over je tijdsindeling, maar je zal toch dagelijks wat tijd moeten investeren.
  • Dat je aanwezig bent op de afspraken. Indien een afspraak niet kan doorgaan of moet verplaatst worden, dan wordt gevraagd om dit via een bericht te melden. En verder dat je niet onder invloed bent van alcohol of andere drugs tijdens de afspraken.

Hoe lang duurt het programma?

Het online begeleidingsprogramma duurt 9 weken (en is verlengbaar tot 12 weken).

Na afloop krijg je onbeperkt toegang tot het programma van Gokhulp. Je kan het verder blijven gebruiken en contacten hebben via het forum. Rechtstreekse contacten met de hulpverlener via 'chat' zijn dan echter niet meer mogelijk.

Wie heeft er toegang tot de gegevens?

De beveiliging van deze online hulpverlening is te vergelijken met de beveiliging voor online bankieren. Enkel de deelnemer en je persoonlijke hulpverlener hebben toegang tot de gegevens op Gokhulp. Het hulpverleningsteam is hierbij gebonden aan een strikt beroepsgeheim.

Zie ook 'privacy'

Wie zijn de hulpverleners?

Het zijn professionelen uit de verslavingszorg die ervaring hebben in het begeleiden van mensen met afhankelijkheidsproblemen. Ze maken deel uit van een team van online hulpverleners die verbonden zijn aan 3 Centra geestelijke Gezondheidszorg.

Wat kost de online behandeling?

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan dit programma en het onderzoek.