Online gokken

In principe zijn gokwebsites verboden in België, uitgezonderd de websites die een vergunning kregen van de Kansspelcommissie, en die aan een aantal normen moeten voldoen. De Kansspelcommissie publiceert een 'white list' en een 'black list' op hun website www.gamingcommission.fgov.be (onder 'Nieuws').

online gokken

Gokken via internet houdt extra risico's in:

  • Internet is 24/7 beschikbaar en je hoeft er de deur niet voor uit. Je kan dus ongelimiteerd spelen zonder enige vorm van sociale controle.
  • Je verliest op internet gemakkelijker alle tijdsbesef , waardoor je uren bezig bent zonder het in de gaten te hebben.
  • Er wordt met virtueel geld gespeeld. Spelers zijn zich dus minder bewust van de bedragen die uitgegeven worden.
  • Het gaat bijna steeds om 'short-odd' spelen , waarbij je vrijwel onmiddellijk de resultaten ziet na de inzet. De kans is dus groter dat je meegeleept wordt en je zelfkritiek verdwijnt.
  • Je kan verschillende spelletjes tegelijkertijd spelen, wat eveneens de kans verhoogt dat je jezelf 'verliest' (en dus ook je geld).

Illegale gokwebsites hebben bovendien volgende mogelijke nadelen:

  • Er kan bedrog in het spel zijn. Zo wordt bij online poker wel eens gebruik gemaakt van 'superaccounts', waarbij ingewijden de kaarten van medespelers kunnen inzien.
  • Inschrijven is meestal zeer eenvoudig. Uitschrijving of het terugkrijgen van niet-uitgegeven bedragen is echter dikwijls veel ingewikkelder of onmogelijk. Je wordt dus aangezet om het volledige bedrag dan maar op te spelen.
  • De wijze waarop illegale gokwebsites met je bankgegevens omgaan is niet altijd even duidelijk. Deze gegevens kunnen gemakkelijk misbruikt worden of bepaalde gegevens worden aan derden doorgegeven.

Gamen en gokken

online gokken

Online games worden steeds populairder, en niet enkel bij jongeren. Een kleine groep gamers blijkt zich echter te verliezen in het spelen van videogames. Vooral de online 'Multiplayer Online Role Playing Games' (zoals 'World of Warcraft'), blijken een rol te spelen bij wat soms 'gameverslaving' genoemd wordt.

Zowel psychologisch als gedragsmatig zijn er enkele gelijkenissen tussen het spelen van online videogames en gokken (meer bepaald het gokken op speelautomaten). Spelers krijgen audio-visuele prikkels, de mogelijke beloning wordt steeds groter naarmate men vordert in het spel, en spelers kunnen in een roes geraken waarbij ze elk tijdsbesef verliezen.

Een aantal gokwebsites presenteren zich ondertussen als virtuele werelden, waar je als bezoeker in kan 'rondlopen' en je keuze kan maken uit het aanbod (begeleid door virtuele croupiers en dealers). Sommige van deze websites bieden ook 'role playing games' waarbij kan gegokt worden tijdens het spel. Het valt te verwachten dat de mogelijkheden op dit gebied zich in de toekomst nog verder zullen uitbreiden.