Emotie en passie

Laat passie en emotie je niet op het verkeerde been zetten!

voetbal passie

Het supporteren, de emoties die hiermee gepaard gaan, is voor de toeschouwer vaak verheven tot een ware hobby of harmonieuze passie. Wanneer men hierop geld gaat inzetten, kan dit de spanning nog verhogen. Helaas kan zo ook een obsessieve- of destructieve passie ontstaan: wanneer emoties bij inzetten belangrijker worden dan de liefde voor de sport/club zelf. Kijk hier hoe een jonge man dit ervaarde met zijn liefde voor een Engelse voetbalploeg (reportage BBC).

De commerciële bedrijven die sportweddenschappen aanbieden zijn soms beursgenoteerd of maken deel uit van een private beleggingsmaatschappij. Zij hebben winstmaximalisatie tot doel, hun aandeelhouders willen zo veel mogelijk winst maken. Dat geld komt van de gokkers.

Houd geen gokkater over aan eventuele gedachten slimmer te kunnen zijn dan hun beste kansberekeningen en uitgekiende businessmodellen. Niet dat je het moet doen maar het is wellicht veiliger om aandelen te kopen van die beursgenoteerde gokbedrijven. Deze aandelen worden ook wel ‘vice’ aandelen genoemd omdat ze wat minder ethisch zijn, net zoals de tabak- en wapenproductie. Maar wie denkt ‘snel geld’ te maken op de beurs, blijft daar beter weg natuurlijk. Beleggen doe je best goed geïnformeerd, verspreid en met veel geduld.

Uitslagen voorspellen?

Een gokje doen is tegenwoordig erg gemakkelijk, jezelf erin verliezen ook...

gokken voorspellen

Sportwedstrijden voorspellen is een beetje zoals in een glazen bol kijken. Ondanks vele pogingen, is zelfs nog geen enkele computer erin geslaagd wedstrijduitslagen steeds correct te voorpellen. Ook programma’s zoals Dolores die met artificiële intelligentie (AI) experimenteren, kunnen immers evenmin rekening houden met alle elementen die een wedstrijdverloop bepalen... .

Wetenschappers voorspelden mei ’21, door AI op alle onderlinge resultaten van deelnemende ploegen sinds WOII los te laten, dat de Rode Duivels 29% kans hebben om het EK21 te winnen. Daarmee voert België de lijst aan van potentiële winnaars. Maar er is dus wel nog steeds 71% kans dat ze het EK niet winnen. Frankrijk en Spanje hebben volgens de onderzoekers beide 14% kans om als winnaar te eindigen, Italië en Portugal beide 9%. Denemarken en Engeland hebben tot slot respectievelijk 7% en 6% kans om het toernooi te winnen. Nederland en Duitsland slechts 3%.

NOOIT is de zekerheid 100%, wie gaat er trouwens nog naar een sportwedstrijd willen kijken indien verloop én resultaat op voorhand écht gekend zouden zijn?

Hoewel velen denken dat sportkennis helpt: ’expertise’ geeft eerder een vals gevoel van zelfvertrouwen bij weddenschappen.

  • 42% stelt dat je met een uitgekiend systeem je verlies kan beperken
  • 62% stelt dat winnen bij sportweddenschappen afhankelijk is van de eigen sportkennis
  • 28% stelt dat wie sporter of lid van een sportclub zijn de kans op winst bij sportweddenschappen verhoogt

Dit zijn misvattingen: onderzoek toont aan dat voetbalexperts niet beter zijn in het voorspellen van de matchresultaten dan non-experts (Khazaal et al., 2012). Kennis (vorige uitslagen, statistieken, welke spelers opgesteld worden, tactiek trainer, ... ) maakt je dus geen betere gokker, het versterkt juist eerder de illusie van controle.

Als gokker kan je je winst nooit voorspellen, hoop is geen strategie. Kennis ter zake of extra informatie hebben, samen met emotionele betrokkenheid, zal sportliefhebbers vaker doen gokken en ook hogere bedragen doen inzetten. Opletten hiermee! Winstkansen zeer positief inschatten is juist gevaarlijk! We weten met zekerheid dat 18% van de Belgen die aan sportweddenschappen doet een risicogokker is. Dit kan evolueren naar een meer ernstige gokstoornis.

Lees meer over tips bij gokvalkuilen