Over poker

Poker werd de laatste jaren een hype die overgewaaid kwam vanuit de Verenigde Staten. Sommige pokerspelers werden 'sterren' (zorgvuldig gepromoot door de gokindustrie), op televisie worden pokertornooien uitgezonden, poker werd onderwerp van films, er zijn zelfs tijdschriften aan gewijd en is zeer populair op online gokwebsites.

poker-online

Volgens sommigen is poker een behendigheidsspel waarbij doorzicht en strategie van belang zijn. Dat geeft de indruk dat je bedreven kan worden in het pokeren. Sommigen beweren er zelfs van te leven... Toch blijft toeval van doorslaggevende betekenis, want de kaarten worden immers volgens toeval verdeeld. Daar kan geen strategie tegen op.

Naast het klassieke poker, zijn er nog talrijke varianten zoals 'Pai Gow Poker', 'Drawpoker', 'Seven Card Stud' en 'Texas Hold'Em'. Bij sommige vormen speelt 'behendigheid' (statistische kansberekening, observatie van het spelgedrag van tegenstanders, blufstrategie) een grotere rol dan bij andere. De toevalsfactor blijft echter overal aanwezig.

Naast het onderschatten van de toevalsfactor, blijkt zelfoverschatting bij de speler een belangrijke valkuil te zijn. Ongeveer 70% van de pokerspelers denken van zichzelf dat ze beter zijn dan een 'doorsnee speler'.

Poker kan voor een aantal mensen zeer verslavend zijn, omdat er heel wat emotie bij komt kijken. Poker op internet blijkt nog verslavender, omdat het ongelimiteerd bereikbaar is, anoniem verloopt en geld virtueel uitgegeven wordt. Als je verslaafd geraakt aan poker dan krijg je dezelfde kenmerken als gelijk welke andere gokverslaafde:

  • je bent dwangmatig met poker bezig en je kan nog moeilijk aan iets anders denken,
  • je hebt controleverlies waarbij je veel langer doorspeelt en veel meer geld verspeelt dan de bedoeling is,
  • je voelt je goed als je kunt pokeren en je gebruikt het om negatieve gevoelens te onderdrukken,
  • je probeert te verbergen hoeveel je speelt en welke problemen je erdoor krijgt,
  • je krijgt financiële problemen en je wilt absoluut het verloren geld weer terug winnen,
  • je wordt rusteloos en prikkelbaar wanneer je niet kan spelen.