Jongeren en gokken

Spelen voor geld is verboden onder de 18 jaar. Voor casino's en speelautomatenhallen moet je 21 jaar zijn. Nochtans zegt meer dan één op de vijf jongeren dat ze op een gokautomaat gespeeld hebben en 41,7% speelde ooit met krasbiljetten van de Nationale Loterij (VAD-leerlingenbevraging 2010-2011). Andere onderzoeken vermelden hogere cijfers.

gokken jongeren

Krasbiljetten zijn het meest geliefd, maar ook pokeren voor geld blijkt op sommige plaatsen zeer populair. Het is erg waarschijnlijk dat jongeren meer en meer op internet zullen gaan spelen. Het enige wat je dan hoeft te doen is een valse geboortedatum opgeven en een bepaald bedrag storten. Dat laatste kan met een 'geleende' betaalkaart of met een zogenaamde 'paysafe kaart'. Gokken op internet is extra riskant omdat je je gemakkelijk laat meeslepen en minder stilstaat bij het geld dat je uitgeeft.

Van een grootschalig probleem zou voorlopig nog geen sprake zijn. "Maar er zijn indicaties die aantonen dat het in de toekomst een probleem zou kunnen worden", aldus enkele onderzoekers. Sommige van de minderjarige, beginnende (en vaak onvoorzichtige) gokkers laten immers verstaan zenuwachtig en prikkelbaar te worden als ze niet kunnen spelen...

wil-je-gokken-of-moet-je