Roulette

Dit tafelspel is enkel beschikbaar in casino's. Er bestaan online varianten van en het kan op gokautomaten gespeeld worden in speelautomatenhallen.

roulette

In België zijn drie vormen van roulette toegestaan:

  • Franse roulette, met 37 getallen van 0 tot 36;
  • Engelse roulette is identiek aan de Franse vorm, maar werkt sneller. Er staat maar één medewerker aan de tafel in plaats van drie zoals bij de Franse roulette;
  • Amerikaanse roulette heeft 38 getallen, waaronder 0 en 00.

Er zijn meerdere manieren om te spelen. Je kan inzetten op één getal ('plein' of 'straight bet'), op twee getallen ('cheval' of 'split'), op vier getallen ('carré' of 'square') of op andere combinaties (op kleur, even of oneven, hoog of laag). Eventuele uitbetaalde winst is kleiner, naarmate men op meerdere getallen inzet.

Bij roulette is er altijd voordeel voor de bank, dat gegarandeerd wordt doordat er (in het geval van Franse roulette) 37 mogelijkheden zijn (de getallen 1 t/m 36 plus de '0'), terwijl er wordt uitbetaald alsof er maar 36 vakjes zijn. Dus het voordeel voor de bank bedraagt 1/37 deel = 2,7 procent van de gehele inzet per keer. Tenzij een speler op rood/zwart, even/oneven of hoog/laag speelt, dan bedraagt het voordeel voor de bank 1,35% omdat de speler de helft van zijn inzet terug krijgt.

Bij roulette worden meestal de uitkomsten van de vorige rondes op een bord getoond. Dat inspireert een aantal spelers om patronen te zoeken in de hoop hun winstkans te verhogen. Dat is een illusie, net zoals het bestuderen van de techniek van de 'croupier'.

Meer info