Black-Jack (of 'eenentwintigen')

Dit kaartspel is enkel beschikbaar in casino's. Er bestaan ook speelautomaten en online varianten van.

black-jack

Het doel van het spel is om de bank ('dealer') te verslaan. Hierbij moet men proberen dichter bij de 21 punten te komen dan de bank. Als de speler boven de 21 punten uitkomt heeft hij verloren, ongeacht wat de bank heeft. De aas is 1 of 11 punten waard (naar keuze), de kaarten met afbeeldingen (boer, vrouw, heer) 10 punten, de andere kaarten hebben de waarde die ze aangeven.

De croupier deelt aan elke speler twee kaarten uit, evenals aan zichzelf. De tweede kaart van de croupier wordt getoond en vormt dus een aanwijzing voor de spelers. Vervolgens kan elke speler kiezen tussen stoppen of bijkomende kaarten vragen. Afhankelijk van de spelsituatie kan de speler de inzet verdubbelen, de kaarten splitsen, voor 'overgave' kiezen of de inzet 'verzekeren'. Anderzijds blijft de bank kaarten trekken zolang haar score lager of gelijk is aan 16. Ze stopt als ze 17 of meer heeft.

Nadat er een spel gespeeld is, worden de kaarten meestal niet opnieuw geschud. In plaats daarvan gaat men verder met de resterende kaarten. Sommige spelers proberen hun winstkansen te verhogen door de kaarten te tellen en te onthouden. Een bijna onmogelijke opdracht. Ook andere strategieën verhogen de winstkansen niet.

Meer info