18 JAN 2017

Upgrade Gokhulp en onderzoek

gokhulp en top-gambling project

De voorbije twee jaar werd Gokhulp ruim meer dan 200.000 keer bezocht. De website heeft nu een upgrade gekregen met drie belangrijke vernieuwingen:

  • De website is 'responsive' gemaakt, waarmee ze zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van desktop, laptop, tablet of smartphone. Het kan voor de online gokker handig zijn te allen tijde de hulpsite te kunnen raadplegen, bijvoorbeeld om het 'noodplan' beschikbaar te hebben bij dreigende terugval.
  • Een derde luik, bestaande uit een online begeleiding, is toegevoegd. Dit betekent dat deelnemers online begeleid kunnen worden door een professionele hulpverlener. De communicatie verloopt via chat en online berichten. Deelname kan anoniem en is kosteloos.
  • Tijdens de begeleiding kunnen deelnemers ook een 'her-training' volgen van onbewuste processen die het gokken in stand houden. Het betreft de 'TOP-training' van www.impliciet.eu

Vanuit een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, Universiteit van Amsterdam en CAD Limburg werd een protocol 'online behandelen van gokstoornissen' opgesteld. Het is een geheel nieuw en uniek concept waarbij een online totaalbehandelprogramma van (maximum) 12 weken wordt aangeboden. 

De wekelijkse online gesprekken met een hulpverlener zullen in eerste instantie vooral bewuste processen willen beïnvloeden. Het betreft een motivationele benadering met cognitief-gedragstherapeutische interventies aan de hand van (thuis)oefeningen. Het gaat hierbij onder andere om zelfregistratie via het gokdagboek, zelfonderzoek naar motieven tot verandering, zelfcontrole afspraken, leren herkennen van risicosituaties, omgaan met risicosituaties en terugvalpreventie.

Daarnaast zullen deelnemers aangemoedigd worden om ook een 'TOP-training' van universiteit Amsterdam & Antwerpen te volgen. Dit is een zogenaamde 'cognitieve bias modificatie training' waarbij ingespeeld wordt op de onbewuste processen die gokproblemen in stand houden. Dit kan een belangrijke aanvulling vormen voor de online gesprekken.

De combinatie van beide methoden kan vergeleken worden met de beeldspraak van 'paard en ruiter'. Verslavingsgedrag is vaak moeilijk te begrijpen. Dit komt omdat het in stand gehouden wordt door zowel bewuste als onbewuste processen. Als je wilt stoppen met gokken, dan wil jij dat als 'ruiter'. Je neemt een bewuste, rationele beslissing. Maar..., jij bent ook het 'paard'. Dat zijn grotendeels onbewuste, automatische en impulsieve processen, die nog lange tijd de neiging hebben om naar kansspelen toe te gaan. Het paard is de ruiter vaak te snel af. Je speelt terug, terwijl je dat eigenlijk niet meer wilt.

Niet enkel de ruiter moet getraind worden, via de (thuis)oefeningen en via de chatgesprekken. Ook het paard moet 'getemd' worden (Trainingen Onbewuste Processen) om het gokken voldoende onder controle te krijgen.

Aan deze werkwijze wordt onderzoek gekoppeld, uitgevoerd door medewerkers van de universiteiten van Antwerpen en Amsterdam. Onder leiding van prof. Geert Dom en prof. Reinout Wiers.

Zowel Nederlandse- als Vlaamse probleemgokkers kunnen deelnemen aan het nieuwe online behandelprogramma.

Lees meer bij 'Hoe werkt het?'

Alle nieuwsberichten