15 NOV 2017

Meerderheid Belgen wil online bonussen verbieden

online gokbonussen verbieden

In een opmerkelijk artikel van het Nieuwsblad, bericht journalist Tom Le Bacq over een onderzoek bij 2000 Belgen naar hun mening over gokreclame. Volgens dit onderzoek gaan de voorgestelde wetswijzigingen niet ver genoeg. Het onderzoek vond plaats op vraag van de Gezinsbond en Test-Aankoop, en werd uitgevoerd door de Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor de Consumenten Organisaties (BV-OECO). Zowel niet-gokkers, recreatieve gokkers en intensieve spelers werden betrokken.

Driekwart van de Belgen (74%) is ervan overtuigd dat reclame mensen aanzet tot gokken. Slechts 18% gelooft dat reclame geen invloed heeft. 54% van de Belgen gelooft ook dat reclame mensen positiever doet denken over gokken. 11% van de ondervraagden die op dit moment op geen enkele manier gokken, zegt dat ze onder invloed van reclame in de toekomst toch wel eens een gokje willen wagen. Bij studenten loopt dat zelfs op tot 14,8%, bij 25-34-jarigen tot 17,3% en bij werkzoekenden tot 28,9%! Vooral mensen die het financiëel moeilijker hebben zijn dus het meest vatbaar voor gokreclame.

Een van de meest doeltreffende methodes bij gokreclame, blijkt het aanbieden van gratis gokgeld of de zogenaamde 'bonussen'. Niet zo verwonderlijk want deze bonussen lopen vaak op tot 200 euro. Zeven op de tien Belgen (71%) is daarom voorstander van een totaalverbod op het online aanbieden van gratis gokgeld en 10% vindt dat de aangeboden bonussen beperkt moeten worden qua bedrag.

Lees het artikel van het Nieuwsblad (pdf)
Lees meer over het onderzoek bij het thema: gokreclame en bonussen

Alle nieuwsberichten